Drone ile Fotogrametri ve Haritalama
IHA/UAV/DRONE UYGULAMALARI
“ ZAMANI SATIN ALMAK FARK YARATIR ”
Drone'ları madencilik operasyonlarına adapte eden profesyoneller, endüstrilerine kattıkları önemli katma değeri hızla fark ediyorlar.
Madencilikteki drone uygulamaları, saha koşullarını çok kısa sürede detaylandıran doğru ve kapsamlı veri sağlayarak büyük maden sahası ve taş ocağı yönetiminin genel olarak verimliliğini artırır. Oluşturulan görseller, tüm operasyonların dinamik gözetimini sağlayarak, yerinde ve uluslararası ekipler arasında daha iyi koordinasyonu desteklemektedir.
Drone verileri, yer tabanlı GNSS gibi geleneksel ölçme yöntemlerinden daha hassas hacimsel ölçümler sağlar. Bu, stokların daha iyi değerlenmesini sağlamaktadır. Böylelikle Madencilik faaliyetlerinde, kazısı yapılacak stokların veya alanların tam hacmi kolayca hızlı bir şekilde çıkarabilir.
Depolama alanları doğası gereği şekil bakımından düzensiz olduğundan ve farklı şekiller sunabildiğinden, GNSS taraması gibi geleneksel yöntemleri kullanarak hacimlerinin büyük bir hassasiyetle tahmin etmek zordur. Bu yavaş ve maliyetli yöntemler sık alan taramasını kısıtlar ve topografları arazide yukarı ve aşağı tırmanmasını ve/veya faaliyet gösteren hareketli makinelarin ortasından çalışılması gerektiğinden iş güvenliği ve sağlığı açısından riskler içermektedir.
İnsansız hava araçlarıyla alan taramasının gerçekleştirme hızı göz önüne alındığında, sık veri toplamanın maliyet giderlerinde etkin bir şekilde avantaj sağladığını kanıtlamaktadır. Drone hava görüntülerinden üretilen doğru bir planlama,veri toplama, haritalama ve sunu hazırlama ile maden yöneticileri artık ekipler arasında işbirliği yaparken operasyonlarını daha verimli bir şekilde tasarlayabilmekte ve yönetebilmektedir. Bunun nedeni, çıkarılması veya taşınması gereken malzeme hacmini planlara veya yasal standartlara göre daha doğru bir şekilde değerlendirebilmeleridir.
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne 01.05.2019 tarihinden sonra ibraz edilecek haritaların detay alımlarında belirlenen standardlar altında İnsansız Hava Araçları (İHA) da kullanılabilecektir. Bu standartlar kapsamında üretilecek her türlü koordinat, büyük ölçekli sayısal harita ve sayısal ortofoto haritalar, en son güncellenmiş TUTGA’ya bağlı, GRS80 Elipsoidi, ITRF96 Datumu, Transversal Mercator (TM) izdüşümünde, 2005 Referans Epoğu ve üç derecelik dilim esasına göre belirlenmektedir. (Elipsoit yüksekliğinden Helmert ortometrik yüksekliklere dönüşüm için MAPEG Harita Standartları kapsamında belirlenen hususlar geçerlidir.)
Harita Yapılması için Gerekli Yeterlilik ve Kısıtlar çerçevesinde, İHA kullanıcısının Ticari Pilot Sertifikası bulunması zorunludur ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayınlanan “İnsansız Hava Aracı Sistemleri” Talimatında (SHT-İHA) belirtilen kurallar aynen tatbik edilmektedir. Buna ek olarak, Harita üretimi esnasında, Askeri Yasak Bölgelere rastlayan alanlarda, Yasa ve Yönetmeliklerden kaynaklanan gizlilik kurallarına uyulmaktadır. Ayrıca kışla, bina ve tesislere ilişkin detaylar yer almayacak ve isimlendirme yapılmamaktadır. Harita yapımı için gerekli donanımlar, yer kontrol noktası ve hava işaretlerinin tesisi ile birlikte sunu hazırlama için harita yapım esas standartları doğrultusunda veri toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. .